CRÈME BRULÉE: Desert koji će izazvati eksploziju okusa u vašim ustima

 


Ovaj krem osvojiće vas na prečac i izazvati eksploziju okusa u vašim ustima. Krema sa mirisom vanilije, hrskavi karamel, pri svakom zalogaju pružaju nezaboravni užitak!

Za pripremu ovof finog deserta nije potrebno puno namirnica, a priprema se i brzo i lako. (Tekst se nastavlja ispod)

Sastojci:

  •  10 žumanaca,
  •  100 g šećera,
  •  700 ml slatkog vrhnja (30 posto masnoće),
  •  240 ml mlijeka,
  •  4 kašika maskarpone sira (može i bez njega),
  •  burbon vanilija (2 mahune),
  •  malo smeđeg šećera
Priprema:

Žumanca umutite sa šećerom, dodajte maskarpone. Sjedinite slatko vrhnje i mlijeko, dodajte burbon vaniliju i stavite da provri. Kada smjesa mlijeka i vrhnja bude mlaka, uzmite dvije kutlače i sipajte u žumanca, pa dobro promiješajte da kasnije prilikom kuhanja se ne bi stvorile grudice. 
Kada smjesa mlijeka i vrhnja provri, smanjite temperaturu, izvadite mahune burbon vanilije, zatim iz mahuna izvadite zrnca pa ih ubacite u smjesu, a nakon toga postepeno dodajite žumanca, uz neprestano miješanje. (Tekst se nastavlja ispod)

Kuhajte na tihoj vatri par minuta dok krema ne počne da se zgušnjava pa sklonite sa vatre. Smjesu sipajte odmah u male posude od keramike i rasporedite ih u veći pleh koji ćete do pola napuniti vodom. Pleh stavite u rernu na 120 °C 60 minuta, ako je obična tradicionalna rerna, ako imate rernu sa ventilatorom na onda 50 minuta na 110 °C.

Kada se krema malo prohladi stavite je obavezno u frižideru da bi se formirala (stegla), barem 2 sata. Nakon toga pospite smeđim šećerom, a šećer zatim karamelizirajte. To možete napraviti uređajem napravljenim baš za tu namjenu, a ako ga nemate, onda šećer karamelizirajte u rerni, tako što ćete uključiti program koji grije samo gornju stranu.

Primjedbe