DOMAĆI PEKMEZ OD ŠLJIVA: Zdrav - bez ikakvih konzervanasa, jednostavan za pripremu


 Ovo je jednostavan, tradicionalni recept za pripremu domaćeg pekmeza šljiva bez konzervansa i drugih nezdravih dodataka.

S pravom se može reći da je pekmez koji se po njemu napravi zdrav, prije svega zbog toga što ide vrlo malo šećera i ništa umjetnih dodataka. Ovako pripremljen i pasteriziran pekmez bez problema se čuva godinu i više. (Tekst se nastavlja ispod)


Sastojci:

  • 7 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera (po želji)

Priprema:

Šljive oprati, povaditi koštice i navečer staviti u lonac koji smo oblili hladnom vodom, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera. Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.

Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, staviti kuhati uz miješanje. Pred kraj kuhanja šljive možete usitniti štapnim mikserom i opet vratite na vatru.

Ako želite u šljive možete dodati: cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini okus šljiva. (Tekst se nastavlja ispod)


Za ovu količinu šljiva i šećera pekmez treba kuhati otprilike 2,5 sata uz stalno miješanje, pogotovu pred kraj.

Dok je još na vatri i ključa pekmez sipajte u čiste, suhe tegle, ali skroz do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna. Na ovaj način pekmez će se dugo čuvati.

Savjet: Pekmez treba pripremati u teškom loncu s debelim dnom jer tako neće zagorijevati.

Izvor: Recepti365.com

Primjedbe