MRAMORNI KOLAČ: Starinski recept za koji vam ne treba "brdo" sastojaka

 


Ako ste raspoloženi za jedan ukusan starinski desert u koji ne ide mnoštvo (skupih) sastojaka, u nastavku pronađite jednostavan recept za mramorni kolač. (Tekst se nastavlja ispod)

Sastojci:

  •  4 jaja
  •  15 dag maslaca
  •  15 dag šećera
  •  30 dag oštrog brašna
  •  pola praška za pecivo
  •  1 dcl mlijeka
  •  4 jušne žlice kakaa
  •  2 jušne žlice ruma
  •  krušne mrvice
  •  malo maslaca za mazanje kalupa

Priprema:

U brašno stavite prašak za pecivo, dobro promiješajte i stavite na stranu. Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žutanjke od bjelanjaka.

Žutanjke i šećer tucite mikserom 2 do 3 minute. Zatim u smjesu polako dodajte rashlađeni tekući maslac i miješajte mikserom dok niste sve sjedinili.

Postupno dodajte mlijeko u smjesu, ali sada je polagano miješajte običnom drvenom kuhačom ili špatulom.

U posebnoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste tukli žutanjke jer se bjelanjci onda neće pretvoriti u snijeg. (Tekst se nastavlja ispod)

U brašno stavite prašak za pecivo i dobro promiješajte. Ako imate kuhinjsko sito, slobodno možete prosijati brašno i prašak. Pomalo i naizmjence u pripremljenu smjesu žutanjaka, šećera, maslaca i mlijeka dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano dok ne potrošite brašno i snijeg.

Odvojite trećinu smjese u drugu zdjelu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promiješajte. Kalup po vlastitoj želji namažite maslacem i pospite krušnim mrvicama koje će spriječiti lijepljenje kolača za kalup još učinkovitije od brašna, a stvorit će i finu koricu na kolaču. Ako ćete koristiti rebrasti kalup za kuglof, dobro namažite 'rebra' tj. nabore.

Smjesu u kalup možete stavljati na 2 načina. Jednostavniji je da na dno kalupa stavite svijetlu smjesu, na nju izlijete tamnu i zatim vilicom malo povežete obje smjese. Ako želite da kolač vizualno bude još ljepši, smjese stavljajte u kalup na sljedeći način.

Stavite prvo žlicu svijetle, pored nje žlicu tamne i tako naizmjence punite kalup dok niste pokrili dno. Zatim ostatak smjese rasporedite obrnutim slijedom tako što ćete na svijetlu smjesu na dnu kalupa staviti žlicu tamne, a na tamnu smjesu žlicu svijetle i tako puniti kalup dok ne potrošite svu smjesu. 

Na kraju uzmite vilicu i povežite smjese tako što ćete vilicu uroniti u nju i micati u obliku broja osam tj. pokretom ruke imitirati način pisanja osmice.

Stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzija i pecite između 30 i 40 minuta. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada svijetli dio poprimi zlatno žutu boju.

Izvor: zadovoljna.hr

Primjedbe