Magnezijum – čudesan lijek za vašu psihu: Evo kako štiti vaše mentalno zdravlje


Mentalne bolesti glavni su razlog za poteškoće u cijelom svijetu. Također, anksiozni poremećaj je jedan od najčešćih mentalnih bolesti.

Magnezij ima različite funkcije od kojih neke mogu biti iznenađujuće. (Tekst se nastavlja ispod)

1. Stimulira proizvodnju GABA

GABA ili gama-aminobutirna kiselina je neurotransmiter koji opušta mozak. Kada se smanjuje proizvodnja GABA-e, mozak je uvijek aktivan i osjećat ćete se nemirno i dezorijentirano.

Možete početi paničariti, razviti sve vrste anksioznih poremećaja pa čak i patiti od IBS-a (sindroma iritablinog crijeva). Magnezij se veže i stimulira GABA receptore u vašem mozgu i tada se osjećate mirnije.

2. Smanjuje razine kortizola i epinefrina

Ako su vam mišići zategnuti, a vi dobivate grčeve, najvjerojatnije vam nedostaje magnezija u tijelu. Iz tog razloga vaše tijelo proizvodi više adrenalina i kortizola, a to su hormoni stresa.

Povišene razine kortizola mogu uzrokovati mnoge mentalne poremećaje, uključujući anksioznost i amneziju. Konzumiranje magnezija će opustiti mišiće i spriječiti ostalo.

3. Sprječava upalu

Bilo koji dio vašeg tijela može postati upaljen i kada se to dogodi u mozgu, možete postati tjeskobni i depresivni. Citokini su tvari koje uzrokuju upalu i za koje je utvrđeno da doprinose stvaranju raznih mentalnih poremećaja kao i samoubilačkih misli. (Tekst se nastavlja ispod)

Magnezij djeluje protuupalno i nedostatak magnezija povezan je s većim rizikom od upale.

4. Liječenje depresije

Anksioznost i depresija se obično javljaju zajedno, a magnezij se može koristiti za liječenje i jednog i drugog. Uzimanje dodataka može imati ogroman učinak na depresiju u samo sedam dana. Razlog tomu je što magnezij povećava količinu serotonina ili hormona sreće u tijelu.

Ovo povećanje serotonina također može pomoći ženama koje pate od depresije koja se javlja kao dio predmenstrualnog sindroma. Štoviše, magnezij može čak smiriti menstrualne grčeve.

Čarobni magnezijski napitak

Šalica špinata ili kelja
Banana
1 žlica kakaa u prahu
1 žlica meda ili agava nektara
Šalica bademovog mlijeka bez dodanih sladila
Samo pomiješajte sve ovo zajedno i imate sjajan, ukusan shake.

Također možete odabrati i drugo lisnato povrće, sjemenke bundeve, indijske oraščiće, tamnu čokoladu i avokado i učiniti ih dijelom vašeg pića jer svi ovi sastojci sadrže visoku razinu magnezija. U redovnoj prehrani, cjelovite žitarice i tofu mogu se upotrijebiti kako bi se osiguralo da ne dođe do nedostatka magnezija.

Primjedbe