DR NESTOROVIĆ: Evo šta je najvažnije za dug život – Zdrav duh stvara zdravo tijelo…


O tome od čega zavisi dužina ljudskog života, ima dosta neslaganja. Mnogi ljudi misle da je sve u genetici, dok drugi čvrsto vjeruju da je sve u ishrani i načinu života.

Ali, jedna velika analiza iz 2010. daje neočekivan odgovor na ovo pitanje. Ona je uporedjivala različite faktore koji odredjuju dužinu života. Rezultati su iznenadjujući, najvažniji faktori nisu fizičke prirode. (Tekst se nastavlja ispod)

Iako je moja omiljena šala da oženjeni ne žive duže od neoženjenih (već im to tako djeluje), studija sa Lagone Medical Center iz Nju Jorka pokazuje da oženjeni (i udate žene) imaju 5% manju šansu za infarkt od neoženjenih.

Ali, loš brak ima negativan uticaj na kardiovaskularni sistem. Dakle, nije sam brak uzrok boljeg zdravlja, već sreća. Neoženjeni mogu imati odlične socijalne interakcije, dobre prijatelje, što redukuje stres i smanjuje negativan uticaj samoće. (Tekst se nastavlja ispod)

Iako vas bračni drug izludjuje, rezultati studija su neumoljivi, oženjeni imaju redje mentalna oboljenja. Robin Simon, profesor sociologije sa Wake Forest University, ukazuje da je učestalost depresije u oženjenih i udatih znatno niža, kao i poremećaji zavisnosti. (Tekst se nastavlja ispod)

Ali, brak ima jednu nezgodnu stranu, oženjeni su deblji od neoženjenih, za skoro 25%. Objašnjenje je u čuvenom opuštanju u braku (a ja bih rekao i boljim obrocima koje spremaju žene). Takodje, jesti u društvu je znatno prijatnije nego sam pred TV aparatom.

Kako god da pišem, uvijek se vraćam na prncip zadovoljstva i sreće. Mentalna snaga, radoznalost, dobar emotivni život su najvažnije karike u ljudskom životu. Uostalom, monasi koji meditiraju žive duže od vrhunskih spotista sa zdravim srcem. Nije tačno da je u zdravom tijelu zdrav duh, zdrav duh stvara zdravo tijelo.

Primjedbe