POSEBAN PRIRODNI ANTIBIOTIK: Za bolju probavu, imunitet i pomoć kod raznih bolesti…


Tinkture su jedni od najboljih prirodnih lijekova, prije svega zato što izvlače i čuvaju u sebi sve ono najbolje iz biljaka. 

Sa druge strane, veoma su jake, pa ih treba pažljivo koristiti. Iako u tinkture obično ide alkohol, znajte da je i jabukovo sirće savršen rastvarač ako želite da napravite tonik tinkturu. Ne samo da je 100% netoksičan, već ima i mnoge zdravstvene prednosti. (Tekst se nastavlja ispod)

Pomaže probavnom traktu – ako je jabukovo sirće organskog porijekla i nefiltrirano, sadržat će simbiozu prijateljskih kolonija bakterija i gljivica koje su odličan probiotik. Sirćetna kiselina ima snažno antimikrobno djelovanje i pokazalo se da pomaže pri smanjenju holesterola i pomaže kod osjetljivosti na insulin. 

SASTOJCI:

– svježa ljuta papričica (ili najljuća koju možete da nađete)

– glavica bijelog luka

– glavica crvenog luka

– korijen đumbira

– korijen hrena

– nerafinisano jabukovo sirće

Priprema:

Ovaj tonik se priprema kao i sve tinkture. Biljke isitnite i stavite u posudu, prelijte jabukovim sirćetom, onoliko koliko je potrebno da sve biljke budu potopljene tri prsta ispod nivoa sirćeta. Poklopite i držeći poklopac na mjestu protresite tonik tako da se izmiješa. Ostavite tonik da stoji na tamnom mjestu bar dvije do šest sedmica. Što duže stoji, biće jači, a povremeno ga i ponovo protresite. (Tekst se nastavlja ispod)

Cijeđenje:

Zbog lakšeg čuvanja i jednostavnog korištenja, procedite tinkturu. Trebat će vam labava tkanina – gaza ili neke maramice, velika posuda i cjediljka od nehrđajućeg čelika koja se uklapa u veličinu posude. Ako nemate takav “alat”, možete staviti krpu preko otvora tegle i sipati dok sva tečnost ne izađe, ali dosta ćete izgubiti. Stavite cjediljku u posudu i prekrijte cediljku gazom. Izlijte sadržaj tegle u cediljku. Uzmite nešto čime ćete pritisnuti mješavinu da preostali sokovi izađu. Tonik možete sipati u male tegle ili možete vratiti u veliku, prethodno ispranu. Zatamnjena boca je njabolji izbor, jer smanjuje štetu od svjetla. Čuvati na tamnom, hladnom mjestu. Ostatke biljaka i povrća možete da zamrznete ili dodati supama i drugim jelima.

Doziranje:

Nakon što je tonik spreman, možete da počnete sa svakodnevnom upotrebom, ili ga koristite po potrebi – za bolju probavu, imunitet i pomoć kod raznih bolesti. Zapamtite, ispijate jako moćne trave i začinsko bilje, tako da će i ukus biti takav, pa možete dodati malo prirodnog meda. Pobrinite se da pijete dosta vode tokom dana. Jedna čašica od 20ml – 30ml će biti dovoljna. Međutim, ako se borite protiv teških infekcija, možete uzeti do 5 ili 6 doza dnevno.

Primjedbe