SAMO DVIJE KAŠIKE DNEVNO: Pet razloga zašto je obavezno trebate jesti…

 


U kombinaciji sa medom i orasima ona je riznica zdravlja. Među brojnim modernim trendovima velnes kulture i zdravog življenja, u posljednje vrijeme je aktuelno mišljenje da pšenicu treba izbjegavati. 

Ipak, ova popularna žitarica milenijumima unazad služi kao osnovna sirovina ljudske ishrane, što, imajući u vidu njena hranljiva i korisna svojstva, apsolutno opravdava njenu upotrebu. Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korištena žitarica na svijetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza. (Tekst se nastavlja ispod)

Cijela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba integralne pšenicu u ishrani je korisna i blagotvorno djeluje na čovjekov cjelokupan sistem. Konzumacija kuhane pšenice na redovnom nivou može da djeluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije i hemoroida.

Za šta je korisna kuhana pšenica:

Skuhana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbjeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam i uopšte ima benet za zdravlje. U jednoj šolji kuhane pšenice ima 151 kalorija, 8.19g hranljivih vlakana, 58g magnezijuma, 11.1g mangana, 0.09g triptofana. 

Regulacija tjelesne težine – Upotreba integralne kuhane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju tjelesne težine, jer sprječava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predjelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak. (Tekst se nastavlja ispod)

Pomaže kod hroničnih upala – Kuhana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ – Integralna pšenica, posebno mekinje, djeluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate biljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Primjedbe