SAMO POLA ŠAKE DNEVNO: Može da smanji rizik od onog čega se najviše plašimo…

 


Pola šake oraha dnevno značajno može da smanji rizik od prerane smrti, pokazuje najnovija nizozemska studija.

Ranija istraživanja ukazivala su na vezu između oraha i kardiovaskularnih bolesti, ali ovo je prva koja je nedvojbeno potvrdila taj odnos. (Tekst se nastavlja ispod)

Stručnjaci na sveučilištu u Maastrichtu utvrdili su desetogodišnjom studijom da se za 23 posto smanjio rizik od prerane smrti kod ljudi koji su jeli najmanje deset grama oraha ili kikirikija dnevno.

Više od 120 000 muškaraca i žena od 55 do 69 godina dalo je 1986. podatke o svojim prehrambenim navikama, a nakon deset godina analizirana je njihova stopa smrtnosti. (Tekst se nastavlja ispod)

Rizik od prerane smrti zbog mnogo različitih faktora bio je manji među onima koji su jeli orahe, pokazalo je istraživanje. (Tekst se nastavlja ispod)

Profesor Piet van den Brandt, koji je vodio studiju objavljenu u znanstvenom časopisu International Journal of Epidemiology, kaže: “Izvanredno je otkriće da je još niži rizik uočen već kod konzumacije 15 grama oraha ili kikirikija dnevno”.

Stručnjaci su prilikom istraživanja uzeli u obzir činjenicu da su oni koji su jeli orahe konzumirali i više voća i povrća te da su žene koje su jele orahe bile mršavije.

Primjedbe