SIRUP OD PIVA: Pomaže kod izbacivanja šlajma iz pluća i sekreta iz sinusa…

 


Uporan kašalj karakterističan je simptom bakterijskih ili virusnih infekcija disajnih organa, koje prati i gusti sekret u grlu, sinusima i plućima, koji je zalijepljen za zidove naših bronhija te se vrlo teško izbacuje.

Ukoliko vas muči šlajm u grlu i plućima, fitoterapeuti preporučuju napitke na bazi ljekovitog bilja koji podstiču izbacivanje šlajma i ublažavaju uporni kašalj. (Tekst se nastavlja ispod)

Za eliminisanje gustog i nagomilanog sekreta koriste se napitci na bazi korjena bijelog sljeza, žalfije, lovora i crne rotkve.

Bijeli sljez za izbacivanje šlajma kod odraslih:

Preliti kašiku usitnjenog korijena bijelog sljeza sa 2dl hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 6 do 8 sati, a zatim procijediti i piti u manjim gutljajima. Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje šlajma, pijte do dva puta dnevno i to bez šećera i rezultati neće izostati. (Tekst se nastavlja ispod)


Sirup od piva i smjeđeg šećera za iskašljavanje šlajma iz grla:

U veću činiju sipati 150g smeđeg šećera i zagrijavati na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i dobije karamel boja, a zatim dodati 5 decilitara piva i kuhati 20 minuta dok se ne dobije sirup gustine malo rjeđe od meda. (Tekst se nastavlja ispod)

Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti poklopljeno da se ohladi, a zatim sirup za izbacivanje šlajma presuti u odgovarajuću staklenu teglu i čuvati u frižideru. Uzimajte po supenu kašiku prije najvažnijih obroka tri puta tokom dana.

Primjedbe