Ovaj narod živi 120 GODINA i ne znaju ŠTA JE RAK! OVE TRI stvari su TAJNA njihovog ŽIVOTA

 

U knjizi 'Hunze – ljudi koji ne znaju za bolesti', R. Bircher je otkrio tajne dugovječnosti Hunza. Prehrana je ključ svega. Uključuje veliku količinu sirovih namirnica, prirodne proizvode, u prvom redu voće i povrće. Sol koriste minimalno, kao i alkohol i slatkiše, a tijekom godine imaju period gladovanja.

Za svoju tajnu dugovječnosti mještani kažu jednostavno: budi vegetarijanac, stalno radi fizički, uvijek se kreći i ne mijenjaj ritam života, tada ćeš živjeti od 120 do 150 godina. (Tekst se nastavlja ispod)

Kamali je tradicionalan čapati hljeb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2000 godina. 

Ne samo da ovaj hljeb pomaže da izgubite na težini, već je i hranjiv. Samo 1 ili 2 porcije kamali hleba smanjiće apetit i učiniće da ne osjetite glad 4 do 6 sati, piše Lovesensa.

Ovaj hljeb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hljebova, a jedan od važnih sastojaka je "glečersko mlijeko", odnosno mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stijena. (Tekst se nastavlja ispod)

Sastojci: 1 šolja brašna od cijelog zrna mljevenog na kamenu ili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna; vrh kašičice morske soli ili posoljeni začin od povrća; 1/2 šolje glečerskog mlijeka (mineralna voda).

Priprema: Pomiješajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite hljeb pospite brašnom, a zatim mijesite dok tijesto ne postane mekano i elastično. (Tekst se nastavlja ispod)

Hljeb zatim zavijte u vlažnu krpu i ostavite da odstoji oko  pola sata.

Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.

Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hljebova.


Primjedbe