OVA MOĆNA BILJKA OBNAVLJA ZDRAVLJE: Sad je njena sezona i OBAVEZNO JE MORATE KONZUMIRATI!

 


Promocija spanaća ili špinata kao izuzetno zdrave biljke povećala je njegovu prodaju nakon emitiranja crtanog filma Popaj, a da li zaista znate koje bolesti sprječava ova moćna biljke...

Špinat je bogat vitaminima A, C, K1, folnom kiselinom, željezom i kalcijumom. Spanać ima brojna iscjeljujuća svojstva, a najviše pomaže kod oksidativnog stresa, čuva zdravlje očiju, reguliše krvni pritisak i smanjuje rizik od karcinoma. (Tekst se nastavlja ispod)

Oksidativni stres nastaje kada tijelo nije sposobno da neutralizuje sobodne radikale koji mogu uzrokovati hronočna oboljenja. Spanać je prepun antioksidanata i pomaže da se u tijelu napravi ravnoteža i izbjegnu zapaljenski procesi.

Dokazano je da nitrati iz spanaća regulišu krvni pritisak i pozitivno utiču na zdravlje srca. (Tekst se nastavlja ispod)

Špinat možete jesti kao salatu, čorbu ili dodatak raznim jelima, ali kada postane dio vašeg jelovnika, organizam će vam biti vrlo zahvalan. Takođe, ovo povrće je odlična namirnica u procesu mršavljenja pa ga mnogi nutricionisti preporučuju tokom dijeta.

Primjedbe