TRAVARI JE SMATRAJU SPASOM ZA ZDRAVLJE: Niko je ne koristi, a jedna je od NAJLJEKOVITIJIH biljaka na svijetu!

 


Kada pomislite na ljekovite biljke sigurno vam prvo na pamet padne kamilica. Kamilica u našim krajevima je široko rasprostranjena biljka, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka. Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica.

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide. Njemačke studije iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospješuje zacjeljivanje rana. Druga njemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je kamilica djelotvorna kod kolika, čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa. (Tekst se nastavlja ispod)

Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove. Spoj apigenin iz kamilice ima umirujuće djelovanje.  Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature. Inhaliranje para kamilice ubrzava izlječenje hunjavice i začepljenosti nosa.

Čaj od kamilice

U šoljicu stavite 1 – 2 pune jušne žlice cvijeta kamilice i prelijte ih s 2,5 dl ključale vode, brzo promiješajte, poklopite i ostavite da stoji najmanje pola sata. Nakon toga procijedite i popijte. Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti ( preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji). Rijetka je, ali moguća alergija na kamilicu, pogotovo ako je osoba već alergična na neku od biljaka iz porodice glavočika. 

Poznati travar Maurice Mességué savjetuje izbjegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha i kininovca. Također nemojte uzimati kamilicu ako koristite homeopatske lijekove, jer kamilica blokira njihovu apsorpciju. Inače se može piti svakodnevno, jer nema nuspojava. Čaj od kamilice se preporučuje osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, bolesti mjehura, menstrualnih bolova, proljeva, bolova u crijevima. (Tekst se nastavlja ispod)

Oblozi od kamilice

Preko jedne pune žlice kamilice prelijte 1/4 litre kipuće vode, ostavite kratko da odstoji, procijedite i od toga napravite tople obloge. Oblozi od kamilice koriste se za snižavanje temperature, kod podočnjaka i infekcija oka te za brže zarastanje rana.

Primjedbe