ČUDO IZ PRIRODE: Najzdravija biljka koja pomaže u borbi protiv kancera i iznova gradi imunitet

 


Kupine su ukusne i zdrave, to smo znali, ali najnovija istraživanja pokazala su da imaju višestruku korist za ljudski organizam.

Provedenim istraživanjima znanstvenici su došli do zaključka da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti. (Tekst se nastavlja ispod)

Kupine grade imunitet jer sadrže vitamin C koji ima nekoliko važnih uloga. Također, u kupinama ima, primjerice, dvostruko više tog vitamina nego u borovnicama.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol. 

Kupine pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti

Tanini, koji ublažavaju krvarenje ako su u pitanju manje ozljede, također se nalaze u kupinama. U tradicionalnoj medicini često su se koristili oblozi od kupina da bi rane brže zarastale. Kad tanini dođu u dodir s ranom, pomažu da se tkivo prije stisne. (Tekst se nastavlja ispod)

Osim u liječenju manjih ranica, te ukusne bobice pomažu i u borbi protiv kancerogenih bolesti jer sadrže antioksidante u kojima se nalaze antocijani koji usporavaju rast kancerogenih stanica. 

Ako pojedete dvije šake kupina dnevno, unijet ćete potrebnu dozu mangana u organizam. On je pak jedan od minerala koji su potrebni za čvršće i zdravije kosti.

Još je jedan korisni vitamin u kupinama – B9 – poznat kao folna kiselina. Zajedno s vitaminom B12 nužan je u stvaranju novih krvnih stanica. Folna kiselina često se preporučuje trudnicama jer sprečava defekt neuralne cijevi embrija.

Primjedbe