IMA GA SVUDA, A POMAŽE KOD 15 TEGOBA: Čudotvorni korijen je ljekovit, EVO KAKO SE KORISTI!

 


Ova biljka poznata je po svojim jarkoplavom cvjetovima, i cijela je ljekovita, premda je njen korijen taj koji je zaista čudotvoran.

Samljeveni korijen cikorije služi za pripremu gore pomenute biljne kafe, a priprema se slično kao i domaća. U hladnu vodu stavite kašičicu cikorije (na jednu šolju od 250 ml ide jedna kašičica), a kada vioda provri, ostavite je na šporetu još nekoliko minuta. Sačekajte da se talog slegne, po želji zasladite medom, javorovim sirupom ili stevijom, piše magazin Žena. (Tekst se nastavlja ispod)

Cikorija sadrži pektine, inulin, askorbinsku kiselinu, belančevine, ugljene hidrate, gorke supstance i vitamine A i C, dok od minerala sadrži magnezijum, kalijum, gvožđe i mangan.

Zahvaljujući nutritivnom sastavu preventivno utiče na čitav niz bolesti – smanjuje nivo LDL holesterola u krvi, reguliše probavu, otklanja nesanicu, detoksikuje jetru i bubrege, smanjuje stres, ublažava bolove izazvane artritisom, ali i uopšteno one u mišićima i zglobovima…

Inulin iz cikorije izuzetno je važan za sve probavne smetnje – pomaže kod gorušice i zatvora, a zanimljivo je da je u magazinu “International Journal of Food Sciences and Nutrition” objavljen podatak kako su ispitanici nakon 28 dana svakodnevne konzumacije cikorije potvrdili da im je stolica redovnija i da više ne muče muku s opstipacijom. (Tekst se nastavlja ispod)

Prah cikorije dostupan je u svim bolje snabdjevenim prodavnicama zdrave hrane, a cijena je oko 170 dinara za 200 grama.

Primjedbe