MATIČNJAK: Biljka koja obnavlja organizam i vraća energiju i radost života

 


Pčele ga vole, pa zbog toga i nosi ime matičnjak (lat. Melissa officinalis), a nazivaju ga i melisa, limunčica, čelinjak, limunka, maternjak, pčelinja metvica, rojevac i macina trava.Maticnjak podstice hormonalne aktivnosti, pa se zbog toga preporucuje kod problema sa štitnom zlijezdom.

U kombinaciji sa drugim biljkama matičnjak se upotrebljava za liječenje astme, glavobolje, grčeva u stomaku i materici, oboljena želuca, disajnih organa, hroničnog bronhitisa, migrene, nadutosti, premorenosti, povraćanja, proliva, umora, slabosti. (Tekst se nastavlja ispod)

Ljekoviti dio biljke: 

Za lijek se sabiru listovi prije nego što procvetaju, a cijela biljka s vrežom i listovima dok cveta. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. 

Osušeni matičnjak ne smije se da se čuva u limenim posudama. Od matičnjaka se najviše cijeni list, jer u ostalim organima ima malo ljekovitih sastojaka, osim u cvijetu, ali je cvijeta malo tako da nema praktičnu primjenu. Najvažniji ljekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno eterično ulje.

Recept:

litar alkohola (vodka, rum, konjak ili brandi)

165 grama sušenih cvijetnih vrhova matičnjaka

40 grama neprskane limunove kore

5 grama korijena anđelike

Ostavite u hladu dvije sedmice, a nakon toga dodajte:

65 grama korijandera

12,5 grama muškatnog oraščića

12,5 grama cimeta

1,5 grama klinčića (Tekst se nastavlja ispod)

Ostavite još sedam dana u hladu, nakon toga procijedite u tamnu bocu. Pijte jednu do dvije kašike dnevno.Sam list matičnjaka, a još češce pomješan s gorkim travama uspješno djeluje na pojačavanje apetita. 

Posebno se preporučuje trudnim ženama koje pate od povraćanja. Čaj od matičnjaka zaslađen neobično povoljno deluje kod nesanice izazvane premorenošcu ili živčanom bolešcu. Izvor: agrosavjet

Primjedbe