POMAŽU U BORBI PROTIV RAKA: Ove začine odmah uvrstite u vaš jelovnik!

 


Ono što jedemo, pijemo i udišemo uzrokuje čak 90 posto svih karcinoma. Naslijeđeni genetski faktori čine nas manje podložnima obolijevanju od karcinoma nego naše prehrambene navike i životni stil.

Još od davnina mnogobrojni su se začini i ljekovito bilje koristili za liječenje raznih bolesti. Iako je medicina napredovala, alternativni načini liječenja i dalje su vrlo popularni i učinkoviti. (Tekst se nastavlja ispod)

Iako nije znanstveno dokazano da začini mogu spriječiti rak, postoje oni kojima se mogu postići sjajni učinci.

Ružmarin

Ružmarin je svima dobro poznata mediteranska biljka koja je odličan izvor antioksidanasa. Često se koristi u mediteranskoj prehrani, a može se dodati u mnoga jela kao što su razne juhe, meso, umaci, itd. Potiče detoksikaciju, pomaže kod probave i smanjuje nadutost. Također, potiče i apetit. Od ružmarina se može napraviti i čaj koji je također vrlo učinkovit.

Kurkuma

Jedan od najljekovitijih začina na svijetu definitivno je kurkuma koja potječe iz porodice đumbira te je intenzivne žute boje. Aktivan sastojak kurkume je kurkumin, a antioksidansi koje sadrži te njegova protuupalna svojstva mogu zaštiti od nastanka raka. (Tekst se nastavlja ispod)

Čili papričice

Ljute čili papričice sadrže tvar kapsaicin koja može olakšati bol. Osim toga, čili papričice imaju antiupalna svojstva te potpomažu probavu. Znanstvenici su otkrili kako kapsaicin može uništiti stanice raka. Čili papričice ne smiju se direktno stavljati na kožu jer mogu izazvati opekline, već ih je potrebno pažljivo obraditi. Postoje i kreme s kapsaicinom, a prije korištenja svakako se posavjetujte s liječnikom.

Češnjak

Češnjak ima visok udio sumpora i dobar je izvor arginina, oligosaharida, flavonoida i selena, a riječ je o tvarima koje su korisne za ljudsko zdravlje. 

Glavna aktivna tvar češnjaka zove se allicin i upravo zbog toga češnjak ima vrlo karakterističan miris. Neke su studije pokazale kako povećani unos češnjaka može zaštititi od raka želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače i dojke. Djeluje antibakterijski te potiče detoksikaciju i jača imunitet.

Primjedbe