Cvijet ove biljke umiruje želudac, liječi pluća i ubija sve viruse: Travari ga koriste već vijekovima i preporučuju ga svima!


Lipa je drvo koje ima bogatu istoriju. Prvi spis o lipi napisao je Herodot, grčki istoričar prozvan “ocem istorije”.

Lipa se u narodnoj medicini koristi i za mnoge zdravstvene tegobe, pa čak i protiv anksioznosti i nervoze. Cvet lipe travari koriste već vekovima. (Tekst se nastavlja ispod)

Cvet lipe sadrži gvožđe, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol, u cvetu i listićima izrazito puno vitamina, a u semenu masnog ulja.

Tradicionalno se koristi kod prehlada, sprečava upalu pluća, grip i druga infektivna oboljenja disajnih puteva praćenih groznicom. Čest je sastojak čajnih mešavina za ublažavanje kašlja i za preznojavanje. Osim toga, leči i pesak u bubregu.

Uklanja bore i pege s kože lica, sprečava opadanje kose, opekotine i rane i dobro koristiti oblage ovog čaja.

Istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cveta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili loše varenje, kao i gastrokardiološki sindrom (prekomerna količina gasova dovodi do toga da želudac pritiska donji deo srca).

Topao čaj od lipe pomaže i imunom sistemu da se izbori protiv infekcija i virusa. U ovom periodu je poželjno redovno ga piti, a najbolje je pripremati ga na ovaj način: (Tekst se nastavlja ispod)

Pomešajte po 25 g šipka i cvetova lipe i po 15 g pomorandžine kore i cvetova zove, pa tri kašike mešavine preliti sa pola litra proključale vode. U poklopljenoj posudi neka odstoji 10 minuta, a potom procedite.

Pijte 2-3 šolje zagrejanog čaja dnevno.

Izvor: stil.kurir.rs