LUBENICA ZA ZDRAVLJE JETRE: Lubenica PUCA OD ZDRAVLJA ako je jedete na ovaj način!

 


Jetra je velika, mesnata, crvenkasto smeđa orgulja smještena na desnoj strani trbuha i zaštićena je rebrima. Očistiti jetru je važno za zdravlje jer je ovaj vitalni organ filtar tijela. 

Budući da je jetra jedan od najvažnijih organa tijela, ovdje dajemo neke domaće recepte za zdravlje jetre. (Tekst se nastavlja ispod)


Kao što smo u naslovu članka naveli: Da li lubenicu treba jesti sa sjemenkama ili bez njih? Odgovor je DA! Lubenicu uvijek treba jesti sa sjemenkama jer su one jako zdrave, a evo i zašto.

Pogledajte i pročitajte recepte ispod:

RECEPT BROJ 1:

Sastojci:

– 4 kašike sjemenki lubenice

– 2l vode

Priprema:

Četiri kašike samljevenog sjemena lubenice kuhati u dvije litre vode 15 minuta. Nakon toga, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Čaj odnosno lijek je gotov.

Primjena:

Čaj u jednakim količinama piti dva dana i odmarajte se trećeg dana. Nemojte piti treći dan. Ponavljajte ovaj postupak 2 sedmice.(Tekst se nastavlja ispod)

RECEPT BROJ 2:

Sastojci:

– 40g sjemenki lubenice

– 1l vode

– 150g lubenice isječene u komade

Priprema:

Prokuhajte 1l vode. Zatim dodati sjeme i ponovo kuhati pola sata. Nakon toga, neka odstoji jedan sat. Zatim ukloniti sjeme. 

Zatim, komadiće lubenice pomiješati sa vodom u kojoj ste kuhali sjemenje te malo duže miješati da se komadići lubenice što više istope i isitne.

Lijek je gotov! Treba ga čuvati u hladnjaku u staklenoj posudi.

Primjena:

Piti na isti način kao i u prethodnom receptu. Budite zdravi!!

Primjedbe