Narodni travar otkrio SVOJ TAJNI NAPITAK ZA ZDRAVLJE: Dobar je SAMO ako ga ovako pripremite, IMA JEDNA CAKA!

 


Kutiju sa kesicama čaja od nane ima gotovo svaka kuća, ali nije tajna da su mnogi od nas zaboravili koliko je nana korisna i dragocjena. Nana je najviše korištena biljka kod nas, ali i u svijetu. 

Ima brojna ljekovita svojstva, ali i neka koja su manje poznata, a koje je na RTS-u otkrio narodni travar Momčilo Antonijević. Nana pomaže kod nadimanja, lošeg varenja, gasova, bolova u organima za varenje i još mnogo toga. (Tekst se nastavlja ispod)

“Ovo je biljka koja je svima poznata po tome da se koristi kad imate problem sa stomakom. Potpuno opravdano, jer u njenom sastavu dominira etarsko ulje kojeg, kod dobre i kvalitetne nane, može da ima čak i do 4 odsto. Ona sadrži vitamine, tako da u kombinaciji sa drugim biljkama može da zaustavi proliv”, rekao je Antonijević i otkrio u čemu najčešće griješimo.

“Ono što je jako važno kada je ova biljka u pitanju, jeste da je ne treba kuhati. Nije dobar način da nanu stavite u vodu i da voda vri, jer ako vri duže od minut, svo ulje je izvjetrilo i taj napitak više nema nikakav ljekovit efekat. Ovu biljku, baš kao i kamilicu, treba isključivo prelivati ključalom vodom. Jedna puna supena kašika nane na 200 ml ključale vode, prelijete biljku, poklopite, ostavite pola sata, procijedite i popijete”, objasnio je Anotnijević. (Tekst se nastavlja ispod)

Čaj od pitome nane odličan je za bolesnu jetru.

“O tome se malo zna i rijetko se o tome govori. Nana je izuzetno blagotvorna za jetru. Specijalno je dobra kombinacija nane i smilja. Taj čaj mora da se pije dugo i na tačno određeni način. Čajevi za jetru se piju nezasleđeni, iako su gorki i uvijek se piju pola sata prije jela. Za ovu kombinaciju vam treba 50 grama nane i 50 grama smilja. To pomiješate, punu supenu kašiku te smjese prelijete sa 200 ml ključale vode, ostavite pola sata da odstoji, procijedite i pijete prije jela”, rekao je narodni travar.

Primjedbe