OVO JOŠ NISTE VIDILI, TURŠIJA OD LUBENICE: Spremite lubenicu u tegle da i zimi uživate u njoj, garantujemo da će i tada biti slatka! [RECEPT]

 


Ako leti, u pravilu, lubenice – ovo je desert, a zimi se ovo voće lako pretvori u izvanrednu grickalicu. Poprima razne okuse i može postati kiseo, začinjen, slan, pa čak i opor. Sve ovisi o ličnim željama.

Lubenica sadrži mnoge ljekovite supstance i mikroelemente koji blagotvorno djeluju na ljudsko tijelo. Ali kako usoliti lubenice u teglama za zimu kako bi ih što više sačuvali? (Tekst se nastavlja ispod)

Na osnovu boce od 3 litre trebat će vam:

  • lubenica (koliko stane u bocu);
  • 4 kašike žlice šećera;
  • 1 kašika kašike žlice soli;
  • 1 kašičica limunske kiseline;
  • vode.

Priprema:

Dobro isperite lubenicu tekućom vodom, odrežite tanku zelenu koru do čvrstog bijelog mesa i isjecite na srednje komade i uklonite koštice.

Isperite boce sodom i sterilizirajte. Stavite lubenicu u gotovu posudu i prelijte je kipućom vodom pa nakon 10 minuta ispraznite vodu u lonac, prokuhajte i ponovite postupak.

Ponovo iscjedite vodu iz šerpe, dodajte šećer, sol, kiselinu i pustite da salamura vri 3-5 minuta. Bez nabijanja, stavite komade u staklenke, prelijte vrućom slanom vodom. Zarolajte sterilnim poklopcima. (Tekst se nastavlja ispod)

Stavite tegle naopako i zamotajte ih u pokrivač. Inzistirati na nekoliko dana, staviti na hladno mjesto.

NAPOMENA

Za recept za soljenje lubenice u tegli za valjanje, sjeme iz pulpe treba ukloniti.

Tijekom fermentacije u njima se javlja vrlo aktivna reakcija koja može dovesti do eksplozije limenke. Ako proizvod planirate čuvati ispod najlonskog poklopca ili u drugoj nepropusnoj posudi, tada takvo čišćenje možete izostaviti.

Primjedbe