PROTIV SVIH ŽENSKIH BOLESTI: Posebna biljka za liječenje ženskih problema i tegoba kao što su upale jajnika, mršavljenje, bolesti želuca…

 


Kunica ili kako se još u narodu zove hajdučka trava, stolisnik, sporiš, mezinec ili arman prirodni je lijek za mnoge tegobe. 

Kunicu posebno smatraju ženskom biljkom jer pouzdano liječi sve ženske probleme, pa se u narodu može naći izreka “Mnoge bi sebi nedaće žene prištedjele kada bi s vremena na vrijeme za kunicom posegnule.” (Tekst se nastavlja ispod)

Poseban čaj za liječenje ženskih tegoba: 

3 velike kašike mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, trave ive, dubačca, kamilice, kadulje, divljeg mažurana i bijele koprive pospe se sa 1 l ključale vode. Nakon što odstoji cijelu noć poklopljeno, procijedi se i pije umjesto vode u toku dana.

Kunica kao lijek protiv unutrašnjeg krvarenja: 

Djeluje protiv iskašljavanja krvi i protiv hemoroida. Napravi se ekstrakt od 10-30 grama kamilice i pije se deset dana, tri puta nevno.

Liječenje kamena u žuči:

Uzeti po 25 g lista i cvijeta kunicet rosopasa, smilja, aniša, metvice paprene i ploda sene. 1 velika kašika te mješavine pospe se sa 2 dl ključale vode, poklopi i nakon 2-3 sahata procijedi. Pije se triput dnevno poslije jela. Još jedan efikasan način liječenje kamena u žuči jeste mješavina kunice i kantarionovog ulja. Kao što je poznato kantarionovo ulje je takođe jedan od najboljih prirodnih lijekova. (Tekst se nastavlja ispod)

Čajevi od kunice:

Čajevi od kunice se prave za jajnike, mršavljenje i želudac. Za pripremu se koristi osušeni dio biljke, nadzemni. Jedna kašika osušene kunice se prelije sa 2 litre kipuće vode. U takvoj vodi treba da stoji 15 minuta do pola sata nakon čega se treba procijediti. Najbolje je čaj piti tri puta dnevno prije obroka, a najveći efekat ima kad se pije natašte.

Priprema: 

Uzeti po 40 g lista i cvijeta kunice i kamilice i po 10 g kadulje i lišća koprive. Zatim, 4 velike kašike ove mješavine se pospu sa 1 l ključale vode. U takvoj void mješvina treba da odstoji najmanje 10 minuta, zatim se procijedi kroz čistu lanenu krpu ili gazu. Kad se ohladi na temperaturu tijela, ovim čajem se ispire rodnica.

Primjedbe