STRUČNJACI KAŽU DA JE NAJZDRAVIJE VOĆE: Čuva srce, reguliše krvni pritisak, jača kosti...

 


Bobičasto voće je veoma bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog delovanja oksidacije i slobodnih radikala.

Bobičasto voće koje većina ljudi voli svakako su borovnice. Često ih obeležavaju kao superhranu, sa malo kalorija jer su neverovatno dobre za ishranu i zdravlje. (Tekst se nastavlja ispod)

Predstavljamo četiri razloga zašto bi ovo voće trebalo da postane deo vašeg dnevnog menija.

Jačaju kosti:

Bogate su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, cinkom i fosforom, koji su ključni za zdrave kosti.

Nega kože: 

Antocijanin borovnicama pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja DNK, dok je obilje vitamina C veliki faktor u izgradnji kolagena. Zbog toga redovna konzumacija može pomoći u smanjenju znakova starenja, bora, staračkih pega i akni. (Tekst se nastavlja ispod)

Smanjuju loš holesterol. 

Istraživanja kažu da vlakna i antioksidanti mogu da pomognu u rastvaranju lošeg holesterola. Studije otkrivaju da svakodnevna upotreba borovnica u ishrani pomaže u poboljšanju krvnog pritiska i ukočenosti arterija kod žena.

Održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema:

Borovnice se sastoje od polifenola koji imaju antioksidantno i antiinflamatorno svojstvo, te mogu doprineti zdravlju srca i smanjenju drugih srčanih tegoba. One takođe mogu da regulišu krvni pritisak.

Primjedbe