Za njega kažu da je lijek za krvne sudove, reumu, rane, živce, stolicu – EVO KAKO SE KORISTI

 


Čičak je u javnosti zanemarena ljekovita biljka, zbog svojeg izgleda na prvi pogled odbija ljude pa nitko i ne razmišlja je li za nešto koristan. No ovdje pročitajte i isprobajte recepte koji će vam dokazati suprotno.

Čak i znanstvenici prihvaćaju da čičak ima široko djelovanje, od utjecaja na sezonske bolesti kao što je gripa ili alergija pa sve do utjecaja na zloćudne bolesti. (Tekst se nastavlja ispod)

Recepti

Korijen i list čička koriste se kod upale i čira želuca, a rabe se i za znojenje i probavu, te protiv reume, kožnog ekcema te lišaja, osipa i gnoj­nih rana.

Kod reume koristi se čaj od čičkovih sjemenaka. Suh korijen, stucan u prah i pomiješan s jestivim uljem, liječi od gnojnih rana ako se njime namažu.

Priprema se tako da se velika žlica sitno narezanog korijena i lišća kuha u pola litre vode oko 5 min, zatim se mješavina ostavi poklopljena 10-15 minuta i na kraju procijedi.

Piju se po 2 velike žlice dvaput dnevno (ujutro i navečer).

Trakavica i rane

Pri liječenju od trakavice, zdrobi se svježi korijen čička i pomiješa s 1-2 velike žlice vinskog octa, zatim se istisne sok koji se pije 8-10 dana natašte po 1 velika žlica. (Tekst se nastavlja ispod)

Prah od suhog korijena čička pomiješan sa zečjim lojem izvlači strana tijela iz rana.

Živci, usta
U slučaju kljenuti ličnog živca (Nervus facialis), kada se usta iskrive, usitne se korijen i lišće čička i priviju se na suprotnu, zdravu stranu lica.

Stolica, mokraća …
Čaj od čičkova korijena pospješuje stolicu, izlučivanje znoja i mokraće, a istodobno čisti krv. Čičkovo ulje kuhano s mladicama borovice čisti krv i liječi organizam kod raznih kožnih bolesti.

Vene
Rane kod otvorenih vena na nogama liječe se oblozima od čičkova lista koji se s donje strane namaže svinjskom mašću.

Primjedbe