ZOVA SPRJEČAVA SVE OD VIRUSA DO RAKA: Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

 


Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napitcima. Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C. (Tekst se nastavlja ispod)

Čaj protiv kašlja

Čaj od suvih cvjetova zove liječi uporan i suv kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i djeci, samo je važno da se pre posavjetujete sa svojim ljekarom. Sve što treba da uradite je da cvjetove zove osušite na tamnom i suvom mjestu i da ih tako suve smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osjetljivu kožu

Losion do zove čini čuda za osjetljivu kožu. Pravi se tako što sa dvije šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cvjeta zove i poklopite. Kada se ohladi, procijedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.

Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvježava osjetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana. (Tekst se nastavlja ispod)

Sok od zove

Svi najradije tokom ljetnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnom mestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata.

Povremeno promiješajte, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u boce. Ovaj sok se pije razrijeđen sa vodom.

Primjedbe