MASLINE SU FANTASTIČAN LIJEK ZA MNOGO TOGA: 10 ZDRAVSTVENIH BLAGODATI MASLINA

 


Osim što nas podsećaju na mediteran i njegove specijalitete, masline su važne u našoj ishrani iz mnogo razloga.

Poboljšavaju vid.  Samo nekoliko maslina dnevno, može u velikoj meri da podigne nivo vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju, a mogu da pomognu i u sprečavanju pojave glaukoma, katarakte i drugih očnih obolenja. (Tekst se nastavlja ispod)

Blagodeti maslina:

Ublažavaju osećaj bolova u telu. Antioksidansi i druge hranljive materije, mogu da deluju na ljudski organizam kao prirodni ibuprofen, jer maslinovo ulje u sebi sadrži oleocanthal, materiju koja ima protivupalno dejstvo.

Povoljno deluju na kardiovaskularni sistem. Masline, pogotovo crne, sadrže hranljive supstance, koje smanjuju povišeni pritisak na prirodan način, povećavaju dobar holesterol i smanjuju rizik od dobijanja ateroskleroze.

Podižu nivo glutationa u krvi. Ovo je jedan od najznačajnijih antioksidansa u prirodi, koji se konzumiranjem maslina unosi u organizam, i na taj način podiže ukupan nivo zdravlja i čini odličnu prevenciju od bolesti raka. (Tekst se nastavlja ispod)

Smanjuju podložnost alergijama. Ekstrakti smešteni u maslinovom ulju mogu delovati i kao antihistaminici. Blokirajući receptore histamine, mogu da ublaže u određenoj meri alergijske reakcije i da pomognu u ublažavanju simptoma astme.

Preventivno deluju protiv kancera. Crne masline su prirodan i jak izvor vitamina E, koji između ostalog, pomaže neutralizaciji slobodnih radikala u masnom tkivu. Skladištenjem antioksidanasa i ostalih hranljivih materija, masline mogu da utiču na smanjenje rizika od dobijanja raka debelog creva.

Primjedbe