PROTIV NAPADA STRAHA I STRESA: Ne zaboravite da sljedeće biljke mogu pobijediti anksioznost, strah i stres…


Dokazano pomažu… Mirisne biljke stvorit će vam osjećaj ugode i opuštanja, bilo da ih u osušenom obliku koristite u čajevima ili ispunite kuću eteričnim uljima u aroma – lampicama.

Anksioznost ili tjeskoba opisuje se kao osjećaj opće napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike ili straha, a više od 260 milijuna ljudi na svijetu pati od nekog poremećaja anksioznosti. (Tekst se nastavlja ispod)

Očituje se fizičkim reakcijama poput znojenja, ubrzanog disanja, glavobolje i pojačanog lupanja srca.

Anksioznost nije pojava koju bi trebalo podcijeniti, a ukoliko se javlja prečesto i preintenzivno potebno je obratiti se stručnoj osobi.

No, postoje i prirodna rješenja koja vam mogu ublažiti simptome i olakšati borbu protiv anksioznosti i stresa.

Mirisne biljke stvorit će vam osjećaj ugode i opuštanja, bilo da ih u osušenom obliku koristite u čajevima ili ispunite kuću mirisnim eteričnim uljima u aroma- lampicama.

Ukoliko patite od anksioznosti, uzmite vrijeme za sebe i sitnice koje će vas učiniti sretnima, poput duge kupke, slušanja smirujuće glazbe, čitanja uz šalicu čaja ili kreativnih aktivnosti poput crtanja, fotografiranja, diy projekata za uređenje doma i slično. 

Ne zaboravite da sljedeće biljke mogu pobijediti anksioznost, strah i stres:

1. Kamilica:

 Ljekovitost kamilice dobro je poznata svima, a njezina blagotvorna svojstva bila su poznata i drevnim Egipćanima. Kamilica opušta mišiće, djeluje antiseptički, pomaže kod bolova u želucu i kožnih bolesti. 

Čaj od kamilice opustit će vas i donijeti vam pozitivne misli i ispuniti osjećajem smirenosti.

2. Lavanda: 

Blagotovrna,. umirujuća svojstva lavande poznata su već 2500 godina. Lavanda odlično djeluje na stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti. 

Zbog njezinog prekrasnog mirisa često se koristi za oslobađanje stresa i napetosti. Eterično ulje lavande možete prije spavanja ukapati u aroma lampicu – njezin miris ispunit će vaš dom i pomoći vam da utonete u san.

3. Pasiflora:

Ova biljka poznata je po svom sedativnom učinku- ona može pomoći u uklanjanju stresa i anksioznosti, potiče miran san, poboljšava rad živčanog sustava i podiže raspoloženje. (Tekst se nastavlja ispod)


4. Valerijana:

Najčešće se koristi kao prirodan lijek za spavanje i prevenciju protiv straha ili napadaja panike. Osim toga, valerijana pomaže u snižavanju krvnog tlaka i opuštanju mišića, a zanimljivo je i da njezin miris izaziva odbojnost kod pušača prema dimu cigarete.


5. Gospina trava:

Ova biljka već dugo vremena koristi se pri liječenju anksioznih i depresivnih poremećaja i uklanjanju nemira, a bogata je tvarima koji potiču proizvodnju serotonina. Gospina trava potiče dobro raspoloženje, smanjuje stres i tijelu daje potrebnu energiju.

Primjedbe