JABUKE OBARAJU HOLESTEROL: Ako vam ne prija sirće, evo koliko jabuka treba da jedete da smanjite masnoću u krvi

 

Zdravstvene blagodeti koje nam donosi jabuka odavno su poznate, ali nova studija pokazuje da ovo voće može biti veoma korisno u obaranju holesterola.

Prirodni sastojci jabuka – polifenoli – utiču na opuštanje zidova krvnih sudova, kao što tako deluju i crno vino i čaj(Tekst se nastavlja ispod)

Takođe, jabuke su odličan izvor dijetnih vlakana i to upravo onih kojima se hrane veoma korisne bakterije u crevima koje utiču na smanjenje holesterola. 

Tako su jabuke na dvostruk način korisne u borbi protiv neželjenih masnoća u krvi, kaže profesorka Julija Lovgrov sa Univerziteta u Redingu.

“Ispitanici koji su jeli dve krupne jabuke dnevno tokom osam nedelja smanjili su holesterol za 4 procenta. Što je još važnije, nije došlo do smanjenja dobrog, već samo lošeg holesterola.”

Da podsetimo, pacijenti koji su uzimali jabukovo sirće ili neke druge napitke na bazi jabuka, postizali su dobre rezultate u snižavanju holesterola, ali je “padao” i onaj loš ali i onaj dobar. 

Što je još važnije, mnogima sirće nije prijalo zbog drugih želudačnih tegoba.

Obe mane mogu se izbeći ako se odlučite za dve jabuke dnevno – ovo voće je veoma jeftino, lako ga je spakovati i poneti za užinu, nije vam potreban nikakav poseban pribor da ga jedete. (Tekst se nastavlja ispod)

Naravno, procenat smanjenja holesterola pomoću “terapije” jabukama znatno je manji nego onaj koji postižu lekovi. 

Zato je važno da se učine i druge izmene u ishrani i životnom stilu kako bi se predupredilo stanje u kojem bi lekovi bili neophodni.

Primjedbe