KADA NADIMANJE TREBA DA VAS BRINE: Koliko često zdrav čovek ispušta gasove tokom dana

 

Ispuštanje gasova tokom dana je normalno i ne treba da vas brine. Ukoliko se pritom oseća intenzivan smrad ili smatrate da su gasovi izuzetno česti tokom dana, možete se obratiti farmaceutu koji će vam preporučiti sredstvo za smanjenje nadimanja(Tekst se nastavlja ispod)

Ipak, treba znati da u proseku zdravi ljudi ispuštaju gasove između pet i 15 puta dnevno. Dakle, ne postoji jedan broj koji je normalan za sve osobe, već je to vrlo individualno a može i da zavisi od raznih okolnosti u toku dana. 

Ako su gasovi redovni i brojni, savetuje se da smanjite obroke a da jedete češće u toku dana. Pritom treba da polako i temeljno žvaćete hranu, a piće pijte sporije. 

Redovno vežbajte kako biste ojačali čitav abdomen i podstakli dobro varenje. Potrudite se da u ishrani smanjite količinu namirnica koje mogu da izazovu gasove kao što su kupus, kelj, brokoli, pasulj i luk, kao i da izbegavate gazirana pića.

Primećeno je i da nekim ljudima smeta laktoza u mleku i da izaziva gasove. Takođe, slična reakcija se može javiti i na skrob u krompiru i pastama, kao i na voće. Inače, preporučuje se da ne nosite tesnu odeću ni veš, kao  i da što češće pijete čaj od nane. (Tekst se nastavlja ispod)

Ukoliko ne pomažu ni ovi saveti ni preparati koje dobijete po preporuci farmaceuta, obratite se lekaru. To svakako treba da uradite i ako primetite simptome kao što su krv u stolici, zatvor ili neobjašnjiv gubitak težine.

Primjedbe