ULJE OD KANTARIONA IMA NEVJEROVATNA LJEKOVITA SVOJSTVA: Evo kako se pravilno priprema i koristi…

 



Ljekovito djelovanje kantariona: Kantarion ima mnogostranu ljekovitost te je već u starom vijeku bila veoma omiljena. 

Dioskorid je opisao neke njene ljekovite efekte, Plinije Sekund spominje je u veoma pohvalnom svjetlu a ne manje i grčki ljekar Galen. 

Paracelsus je bio veliki pristalica kantariona i preporučivao je kao ljekovitu biljku za čišćenje rana i krvi. (Tekst se nastavlja ispod)

Kneipp, Bohn, Flamm, Eckstein, Madaus i drugi nadopunili su njenu ljekovitu vrijednost tako da je kantarion, uprkos svim anorganskim ljekovima i dalje zadržala istaknuto mjesto u prirodnom lječenju.

Kantarion je biljka za rane jer ima svojstva da umiruje bolove i da steže; ona je hvaljena kao izvrstan lijek za živce a djeluje na smanjenje grčeva kao i na rastvaranje sluzi.

Prije svega se preporučuje ulje od kantariona protiv opekotina, svježih rana koje krvare, povreda mišića, izliva krvi, nagnječenja tkiva i za liječenje bubuljica, čireva otoka. 

Ulje od kantariona veoma je dobro kao sredstvo za njegu kože, kako kod nečistoće i ispucale kože, tako i kod suve ljuskave kože i dr.

Priprema ulja od kantariona: Ulje od kantariona toliko je poznato i omiljeno da se zbog velike potrebe nude i lošiji proizvodi. Ti „specijaliteti“ najvećim su dijelom falsifikovani, obojeni bojom alkanin i zbog toga bezvrijedni.

Najsigurnije će proći onaj koji taj prirodni lijek pripremi sam. Priprema je sasvim jednostavna, a ulje od kantariona treba biti na raspolaganju u svakom domaćinstvu, tim više što njegova ljekovitost traje i do 2 godine.

Biljka kantariona se sakupi i svježa donese kući. 

Da biste bili uvjereni da sakupljate zaista pravu biljku a ne neku sličnu drugu vrstu koja nema ljekovitosti, treba listove pobliže pogledati jer su oni kod kantariona sitno izbušeni a i cvjetove treba među prstima satrti pa će se obojiti krvavo – crvenom bojom.

Poslije skupljanja treba oprezno skinute listove i cvjetove staviti u jednu prostranu bocu sa širokim grlom, i preko toga preliti 3-4 puta veću količinu najfinijeg maslinovog ulja.

Poslije toga se boca dobro začepi i stavi na sunce da stoji 6 do 7 nedelja. Sadržaj boce se češće promućka. Ako je ljeto kišno i nije sunčano, boca se stavi na toplo mesto u blizini štednjaka.

Poslije tog vremena ulje će poprimiti svetlocrvenu boju. Sada se čitav sadržaj boce prelije kroz čistu krpu i dobro iscijedi ostatak biljke. Ako se sada nakon ponovog stajanja pokaze na površini vodeni sloj, treba ga skinuti gumenom cjevčicom. (Tekst se nastavlja ispod)

Time je, na tako jednostavan način, uvijek u kući na raspolaganju jedan od najboljih prirodnih ljekova.

Treba još spomenuti da je ovo ulje, uzimano kašikom, bezbolni lijek protiv crevnih glista. S obzirom da ovo ulje lagano zatvara, moraju osobe koje naginju zatvoru uskoro nakon uzimanja uzeti sredstvo za poboljšanje stolice (krušina, rabarbara, sena i dr.).

Osim već nabrojenih mogućnosti primjene ulja od kantariona kao sredstva za rane i njegu kože, ono je i odlično sredstvo za masažu kod krstobolje (lumbago), bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i bolova u leđima.

Unutrašnja primjena kantarionovog ulja: Ulje od kantariona može se uzimati i kao lijek iznutra i to 10-15 kapi na pola čajne kašike vode a ne na šećeru.

U ovakvom obliku primenjuje se kod bolova u trbuhu, kolika, upale crijeva, kod nekontrolisanog mokrenja u krevet djece ili odraslih i kod prekomjerne sluzi u plućima (katar).

Ulje od kantariona treba uvijek čuvati na tamnom mjestu a najbolje je da se ulje nakon pripreme ulije u tamnu bocu.

Primjedbe