Čaj od listova smokve: Pije se i žvaće, ali rešava 10 tegoba!

 

Smokva je voće čiji je plod i te kako zdrav, ali ne treba ni zanemariti lisku ove voćke koja takođe ima mnoge zdravstvene benefite. 

Od lista smokve može da se napravi čaj koji mnogi nazivaju eliksirom života jer obiluje antioksidantima i vlaknima, sadrži vitamine A, B1 i B2 kao minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum. (Tekst se nastavlja ispod)

Poret toga što od listova smokve možete pripremiti čaj, preporučuje se i njihovo žvakanje, posebno ako imate problema sa čirom na želucu.

Posebno ako imate tegoba sa bronhitisom, dijabetesom, visokim pritiskom ili čirom na želucu, napravite ovaj jedostavan, a moćan napitak. 

Čaj od listova smokve pomaže pri snižavanju visokog pritiska i nivoa triglicerida u krvi, čime pruža dodatnu zaštitu srcu i krvnim sudovima.

Iako se plodovi smokve ne preporučuju dijabetičarima zbog visokog nivoa šećera, smokvin list je zdrav i koristan upravo za ovu grupu ljudi jer pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. 

Konzumacijom čaja od listova smokve možete čak i prevenirati dijabetes, jer ćete povećati osetljivost na insulin. 

Deset razloga zbog kojih treba da pijete čaj od lista smokve:- reguliše nivo šećera u krvi;- stabilizuje krvni pritisak;- snižava trigliceride;- jača kosti;- pomaže kod kožnih oboljenja;- pomaže kod anemije;- ublažava tegobe čira na želucu;- sprečava zatvor;- jača zdravlje srca i krvnih sudova;- pomaže kod afti.

Priprema čaja:Smokvin list možete na jednostavan način sami da osušite – operite ih i ocedite na čistoj kuhinjskoj krpi pa ih stavite na višeslojni ubrus i povremeno okrećite na promajnom mestu, ali ne na suncu. (Tekst se nastavlja ispod)

Da su listovi suvi, prepoznaćete po tome što su se smežurali i mrve se pod prstima kad ih stisnete. Kako bi se brže osušili, možete ih pre sušenja malo i iscepkati. 

Kad se dobro osuše, smrvite ih pa ostavite u staklenu teglu sa poklopcem, i pripremajte čaj na uobičajen način – na 200 ml ključale vode stavite 1-2 kašičice suvog lista smokve, poklopite i ostavite da odstoji oko desetak minuta, i potom ga procedite.

Primjedbe