POZNATI DOKTOR SAVJETUJE: Pretjerana higijena uzrokuje bolesti, astme i alergije

 


Postali smo suviše čisti. Kupamo se više puta dnevno. Upotreba antibiotika ne jenjava, hrana je puna hormona, ambalaža u koju se pakuje puna je estrogena, navodi doktor.

Kada je reč o dečjem zdravlju, svaki roditelj će imati da kaže nešto drugačije. Ono što je gotovo svima zajedničko su te famozne respiratorne infekcije – sekret i kašalj najveći su neprijatelji vrtićke i one malo starije dece. (Tekst se nastavlja ispod)

Upravo o bolestima respiratornih organa nedavno su u emisiji RTS Ordinacija govorili dr Branimir Nestorović, dečji pulmolog i alergorog, dr Vladimir Žugić, pulmolog i glumci Petar Strugar i Nebojša Milovanović.

Ono što je nas najviše zanimalo jeste šta na tu temu ima da kaže upravo doktor Nestorović, najcenjeniji dečji pulmolog, doktor u Univerzitetskoj dečjoj klinici “Tiršova”.

Na pitanje šta su zapravo najveći problemi dece, doktor bez dvoumljenja kaže – prehlade. Otprilike 70% zdravstvenih problema kod dece su upravo raznorazne infekcije.

Deca do četvrte godine izgrađuju imunitet, a čak do pete ne umeju da iskašlju sekret i to im stvara problem i produžuje proces ozdravljenja.

Inače, doktor dodaje da je sam kašalj kod dece u 90% slučajeva bezazlen.

“Jedan Amerikanac je istraživao i na kraju izračunao – ako se u toku dana nakašljete do 34 puta, to je relativno bezazleno. Preko toga je znak za uzbunu”, pomalo u šali kaže dr Nestorović.

Ono čega se plaše mnogi roditelji čija deca često boluju od bronhitisa je – astma. Ipak, donekle mogu da odahnu.

Česti bronhitisi nisu siguran put ka astmi. To je genetska bolest i onaj ko treba da je dobije, dobiće je svakako.

Najčešći pokretač astme je upravo kijavica, a ako je deca ne dobiju do četvrte – pete godine, jako je mala šansa da će je dobiti kasnije, dodaje doktor Nestorović. (Tekst se nastavlja ispod)

Česte zablude

Kada je reč o nekim zabludama koje su duboko ukorenjene u našem društvu, poput one da se bebi koja plače šire pluća, doktor uz osmeh kaže da je to isto kao kad kažu “neka beba plače, manje će da piški”, dakle bez ikakvog osnova.

“Roditelji, dete treba da mazite, kad to radite, luči se oksitocin, hormon sreće, a to je nešto fantastično za imunitet”, otkriva doktor.

“Oni koji imaju alergije, spadaju u inteligentne ljude, pokazala su neka istraživanja,” kaže doktor Nestorović.

Još jedna od stvari kojima naš narod pribegava jeste mazanje kozjeg i ovčjeg loja na pluća detetu koje kašlje, ne bi li lakše izbacilo sekret.

“Ne znam samo kako će to dopreti do pluća”, kaže doktor “Jedina korist od toga je što se pluća utople pa se možda sekret malo odlepi, ali to biste postigli bilo kakvim toplim oblogama.”

Primjedbe