TAJNI RECEPT MOJE BAKE: Evo kako da pripremite PARADAJZ ZA ZIMU na najbolji način!

 


Sočan, ukusan i zdrav, paradajz je omiljena namirnica uz razna jela tokom sezone. Pored salate može da se priprema na mnogo načina, ali i zimi ga obožavamo, bilo da je sok, sušeni, sos, salsa ili u nekom drugom obliku.

Sezona pripreme zimnice lagano se zahuktava, približava se jesen, te valja iskoristiti zrelo voće i povrće kako bi ga imali i tokom zimskog perioda. Mnoge domaćice ovih dana razgledaju ponudu na pijacama s obzirom da je pripremanje zimnice tradicija u našim krajevima. (Tekst se nastavlja ispod)

Paradajz je idealan za preradu

Da bi se pripremio kvalitetan, domaći sok od neophodni su zreli plodovi, malo začina i veštine, potvrdio nam je Vladimir Đukanović iz sela Kraljevci kod Rume. On u jednoj turi skuva oko 500 litara soka, ima velike kazane, loži drva i sve radi ručno.

"Paradajz operemo, ostavimo da se ocedi, te ga pasiramo da se dobije čist sok. U njega se dodaje malo soli i šećera po ukusu i onda se kuva.

Mi pravimo blagi sok, ljuti sa ljutom paprikom, kao i sok sa začinima - bosiljak, peršun i origano", rekao nam je naš sagovornik napominjujući da dužina kuvanja zavisi od količine u kazanu i jačine vatre.

Zbog čega se kuvani sok sipa u staklene flaše?

Kuvan sok obavezno sipa u staklene flaše što je po njegovim rečima i najbolje, paradajz se u takvoj ambalaži neće pokvariti, iako u njemu nema konzervansa.

Flaše se nakon toga pakuju u kartonske kutije koje izvesno vreme čuvaju temperaturu, a sok se postepeno hladi - duže od jednog dana. Flaše ostaju na policama do prodaje.

Koliko može da traje mleveni paradajz?

Đukanović kaže da pripremaju i mleveni tako što ga jednostavno samelju i kuvaju, a često dodaju i začine. Tako pripremljen može da stoji na mračnom i hladnom mestu oko dve godine.

On napominje da svi vole domaći proizvod, te ima kupce za oko 15.000 litara, a ova proizvodnja uveliko je prepoznatljiva kao "Sa salaša zimnica".

Sok je svež i ukusan dve godine

Đorđe Denić iako živi i radi u Zemunu dolazi u rodno selo Tovariševo gde priprema zimnicu, kuvani sok od paradajza.

Kako kaže, svaki plod mora da se dobro opere, pregleda, tako da samelje i procedi oko 1.000 kilograma, sok pristavi u velikim posudama i kuva uz dodatak soli, šećera i celera. I on koristi isključivo staklenu ambalažu u kojoj sok ostaje svež i ukusan dve godine. (Tekst se nastavlja ispod)

Kako se pravi sok?

Jedan od starinskih recepata pretpostavlja da se po ukusu u paradajz dodaje nekoliko glavica crnog luka i paprika babura, peršunov i celerov list. Meša se drvenom varjačom dok ljuska ne počne da se odvaja.

Tada se pasira kroz đevđir, cediljku, pri čemu se dobija čist crveni sok bez opne i semenki. Kuva se još, neko stavlja malo soli, a neko ne. Tako skuvan sipa se levkom u zagrejane flaše koje se ređaju i pokrivaju ćebetom da bi tako odstajale bar jedan dan.

Zimnica na razne načine

Oni manje iskusni i početnici u pravljenju zimnice od paradajza većinom se fokusiraju na priremanje soka, dok oni veštiji pripremaju malo zahtevnije varijante, koncentrat, sušeni paradajz ili kombinovan sa drugim povrćem.

Primjedbe