DOMAĆE ULJE OD KOPRIVE: Kako ga spremiti i za šta je sve izvrstan lijek…

 

Malo je prirodnih lijekova čije se moći mogu uporediti sa onima mlade koprive.

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa mokrenjem, kamenom u bubregu, tegobama sa zglobovima, kopriva će vam pomoći u tome. (Tekst se nastavlja ispod)



Čaj od koprive
 će smanjiti simptome alergije, groznice, izliječiti proljetni umor, pročistiti krv.

Za šta je korisno ulje od koprive

Čini čuda za bolesti reumatizma, artritisa i osteoporoze. Takođe se koristi za brzo zacjeljenje ogrebotina i opekotina na koži, a može moći čak i kod ekcema i drugih stanja kože.

Kako napraviti ulje od koprive:

Da biste napravili ulje od koprive, teglu napunite svježim lišćem mlade koprive i prelijte ih maslinovim ili kokosovim uljem. Zatvorite teglu, pa je ostavite na sunčano mjesto. 

Svakodnevno promućkajte i ostavite još 20ak dana da stoji na suncu.

Prije upotrebe procijedite ulje i namažite kožu. Da biste ublažili bol, nahranili kožu, liječili bolesti kože i smanjili bore, koristite ulje od koprive.

Za naše zdravlje je takođe izvrstan i čaj od koprive, evo kako se sprema:

Za pripremu čaja od koprive koriste se mladi listovi koji se beru u proljeće. Čaj se može raditi od svježih ili od osušenih listova.

Bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

-200 ml vode,

-nekoliko listova svježe koprive

Grijte vodu sve dok ne prokuha. Koprivu prelijte vrelom vodom te ostavite između 5 i 10 minuta da odstoji. Čaj nipošto nemojte pripremati u metalnoj posudi ili šalici. 

Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mješavinu je potrebno procijediti, po želji zasladiti i konzumirati. (Tekst se nastavlja ispod)

Savjeti za branje koprive

Kada krenete da berete koprivu, obavezno na ruke stavite zaštitne rukavice. Zatim oštrim nožem ili makazama isijecite vrhove mlade koprive.

Ubranu koprivu stavljajte u činiju ili torbu. Ukoliko vas kopriva “opeče” baštovani predlažu da na kožu nanesete pastu od sode bikarbone i vode. Nakon par minuta bol uzrokovana branjem koprive će nestati.

Primjedbe