Zaboravljeni narodni lek: Naše bake su se klele u NJEGA, evo šta sve leči LIST KUPUSA i kako ga iskoristiti

 

Svi mi znamo da hrana koju svakodnevno konzumiramo sadrži visok nivo raznih hranljivih materija i doprinosi našem zdravlju. Zato je i jedemo, zar ne? Neke od zdravih namirnica imaju lekovita svojstva kad se konzumiraju. 

Neke, pak, imaju lekovita svojstva i kad se nanesu direktno na kožu. Da li ste znali da je jedna od najboljih namirnica koja se nanosi na kožu kupus? (Tekst se nastavlja ispod)

Verovali ili ne, obloge od kupusa su uobičajene u kućnoj medicini, a izuzetno su delotvorne. Otkrijte šest internih i eksternih načina na koji možete koristiti kupus da iscelite vaše telo na iznenađujuć način.

Interno korišćenje

Samo dodajte kupus u vašu omiljenu supu ili kuvajte zajedno sa povrćem i možete iskoristiti njegova neverovatna lekovita svojstva.

 Takođe, možete ga jesti sirovog, u salati, ali i u kombinaciji sa šargarepom i jabukom, koje dodatno pojačavaju korisna svojstva kupusa.

Srčane bolesti

Kupus takođe sadrži tocijanin, polifenol koji se rastvara vodom i koji smanjuje upalu i ojačava kapilare, sprečava nastanak tromba i olakšava otpuštanje nitričnog oksida. 

Na taj način kupus zapravo sprečava nastanak srčanih bolesti i srčanog udara. Iz ovog razloga bi trebalo da konzumirate barem dve kašike kuvanog kupusa ili čašu soka od kupusa dnevno.

Problemi sa varenjem

Kupus sadrži visok nivo kalijuma koji balansira nivo tečnosti u telu. 

On takođe sadrži dosta vitamina C i antioksidanata koji štite ćelije od toksina i slobodnih radikala, kao i vitamine E i K, sumpor, beta-karoten, kalijum, magnezijum, kalcijum…Stručnjaci medicine tvrde da konzumiranje kuvanog kupusa može pomoći prilikom tretiranja dijareje, stomačnih čireva i konstipacije. 

Sa druge strane, fermentisane vrste kupusa poput kiselog kupusa se mogu koristiti za lečenje sindroma iritabilnih creva, upalne bolesti creva i infektivne dijareje. (Tekst se nastavlja ispod)


Eksterno korišćenje

Možda zvuči čudno ali je istinito – nanošenje kupusa na rane zaista vam može pomoći da ih izlečite. 

Urasli nokti na nogama

Mnogi ljudi koriste kupus da bi uklonili gnoj iz uraslih noktiju i sprečili infekciju. Samo trebate da obmotate nekoliko listova kupusa oko tog nožnog prsta i pričvrstite ih zavojem. 

Zatim zavoj prekrijte čarapom i ostavite da deluje preko noći. Skinite zavoj ujutru i ponovite proceduru naredne noći. Nakon što ujutru skinete zavoj, potopite stopalo u rastvor magnezijum sulfata.

Primjedbe