Liječi depresiju, stres, umiruje napete nerve: Travari se kunu u ovaj čudotvorni napitak

 

Kantarion ili Bogorodičina trava, kako se još naziva ova biljka je vrlo cenjena u narodnoj medicini. 

Ona je najderotvornija u lečenju problema sa jetrom i žuči, ali je najdetaljnije istraženo njeno delovanje protiv depresije. (Tekst se nastavlja ispod)

Klinički je dokazano je da kantarion može značajno da popravi raspoloženje i smanji depresivna stanja. Umanjuje i osećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti.

Pomaže i kod fobija i poremećaja spavanja. Uspešno se koristi i kod ljudi koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom i preporučuje se i ženama u menopauzi.

U ovom slučaju se najčešće koriste čaj ili tinktura. Antidepresivno delovanje nastupa lagano i nakon dve nedelje primećuju se promene.

Tinkturu protiv depresije pripremite od 20 g sveže osušenih cvetova.

Prelijte sa 100 ml 70-procentnog alkohola. Pustite da odstoji najmanje dve nedelje i procedite. Od dva do tri puta na dan uzima se od 20 do 30 kapi u pola čaše vode. (Tekst se nastavlja ispod)

Kura treba da traje od četiri do šest nedelja, ali pre korišćenja posavetujte se s lekarom, naročito ako imate težih problema s anksioznošću.

Za čaj protiv depresije jednu do dve kašičice suve Bogorodičine trave ostavite da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i uveče popijte po šoljicu čaja. Za što bolje rezultate čaj treba piti od četiri do šest nedelja zaredom.

Napomena:

Trudnicama se ne preporučuje ovaj čaj.

Primjedbe