PUNIH 30 DANA SVAKO JUTRO PITI 4 KAŠIKE JABUKOVOG SIRĆETA: Četvrte sedmice desiće se neočekivana stvar…

 

Kada govorimo o dodacima ishrani i ljekovitim eliksirima, prvo mjesto već decenijama na tom polju drži čudesno jabukovo sirće.

Ono, kažu vatrene pristalice, sprječava upalne procese, pomaže u mršavljenju i liječi, tvrde oni, sve – od artritisa do grčeva u nogama. (Tekst se nastavlja ispod)

Upravo vam prenosimo iskustvu jedne vjerne čitateljice i obožavateljke prirodnog načina liječenja:

PRVA SEDMICA:

Svakog jutra pila sam po četiri kafene kašičice sirćeta. Prvog jutra, već poslije par sati, primijetila sam da nemam uobičajenu jutarnju potrebu za šećerom. Uzmite u obzir da je uobičajeni doručak za mene čokolada. 

Do kraja nedelje, moja potreba za šećerom je skroz eliminisana. Čak i kada bih zagrizla jabuku bila bi mi odvratno slatka. Ne bih mogla da je pojedem cijelu.

Bila sam zbunjena ovim otkrićem, pa sam pitala nutricionistu šta se to dešava?

– Kiselina iz sirćeta smanjuje šećer u krvi i pomaže da duže osjećate sitost – ukratko mi je objasnila. Dakle, onaj mit da sirće pomaže u mršavljenju zapravo je istina.

DRUGA SEDMICA:

U drugoj sedmici sve je bilo kao i u prvoj. Potreba za šećerom se nije javila a ostalo je bilo manje-više isto kao i prije eksperimenta.

TREĆA SEDMICA:

Negdje oko četvrtka, želudac je konačno počeo da mi posustaje pred tolikim količinama kiseline. Osjećala sam nevjerovatnu gorušicu i želju za povraćanjem. Imala sam i grčeve i bolove u stomaku. 

Moja sestra, jedna od vatrenih pristalica jabukovog sirćeta, kune mi se da njoj ono pomaže u varenju. Međutim, meni odmaže. I nutricionista kaže da je to ne čudi.

– Jedna od nuspojava konzumacije jabukovog sirćeta je pogoršanje stanja ukoliko imate čireve na želucu, kao i žgaravica – rekla mi je.

ČETVRTA SEDMICA:

Zvanično mi je muka od sirćeta. Svakog jutra silim se da ga popijem. Kako se sedmica bliži kraju, primijećujem da nema nekih fantastičnih promjena u mom zdravlju. (Tekst se nastavlja ispod)

Kako sam i prije eksperimenta imala normalnu težinu i nisam imala ni visok pritisak ni holesterol, pitala sam nutricionistu da li bi uopšte trebalo da uvrstim pijenje sirćeta u jutarnje navike.

– Ne. I inače, istraživanje je pokazalo da se krvni pritisak i holesterol smanjuju kada na bilo koji način smršate ili uvedete zdrave promjene u ishranu. Sirće tu nije nikakav magičan sastojak – kaže mi ona, dodajući da će biti dosta da sirće redovno dodajem u salate.

Međutim, jedna stvar mi se dopala kod ovog redovnog pijenja sirćeta – činjenica da sam sasvim zaboravila na šećer. Zato sam riješila da zadržim ovu jutarnju naviku, makar na par mjeseci.

Napomena: Dakle, ovo je bilo iskustvo jedne vjerne čitateljke.

Primjedbe