BLAGODATI ULJA OD CIMETA: Možete ga napraviti sami – vredi ga imati u kući

Cimet je izvsna kombinacija sjajnog začina i prirodnog lijeka. 

Iako njegova upotreba i nije toliko raširena u našim krajevima, ulje cimeta ima zaista veliki broj pozitivnih učinaka na zdravlje tijela i ljepotu kože. (Tekst se nastavlja ispod)

EVO KOD KOJIH TEGOBA ULJE CIMETA DOBRO POSLUŽI:

  1. u tretiranju akni,
  2. za dobro zdravlje usne duplje
  3. kao tretman za kožne probleme,
  4. za čišćenje tjemena,
  5. kao repelent za komarce
  6. osvježivač prostora,
  7. za smanjenje bora (mješavina 3 kapi esencijalnog ulja cimeta i dvije žlice maslinovog ulja),
  8. za kuhanje,

KAKO SE PRAVI ULJE CIMETA:

Štapiće cimeta stavite u staklenu teglu, potom ih prelijete čistim maslinovim uljem, tako da budu potpuno prekriveni (potopljeni). 

Teglu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi 3 tjedna. Teglu je potrebno svaki dan dobro promućkati.

Nakon 3 tjedna procijedite ulje kroz gazu u tamnu bocu. Broj štapića cimeta može se odrediti proizvoljno, ali idealna kombinacija je 5-6 štapića na pola litre ulja. Što je veći broj štapića cimeta, to bolje.

Ukoliko ne možete pronaći štapiće možete koristiti i prah cimeta u omjeru 1:5, u odnosu na ulje (100 g praga cimeta na pola litre ulja).

Dugotrajnim stajanjem samljevenog cimeta gube se ljekovita svojstva, zato se ipak savjetuje upotreba štapića. (Tekst se nastavlja ispod)

Ulje cimeta odličan je pročišćivač krvi od svih nečistoća, te odlično djeluje na sprječavanje pojave prištića. Poboljšava cirkulaciju krvi i sprječava stvaranje ugrušaka.

Zbog svojih antibakterijskih svojstva pozitivno djeluje na uništenje bakterija u urinarnom traktu te se koristi i kao lijek protiv kandide.

Redovitom upotrebom ulja cimeta regulira se probava, smanjuje napuhanost i plinovi.

Za sve probleme i infekcije u ustima: ranice, gljivice po jeziku, probleme oko zubnog tkiva promućkajte jednu veliku žlicu ulja cimeta.

Ulje mućkajte nekoliko minuta,a potom ispljunite.

Primjedbe