Čašica likera od VIŠANJA smanjuje bolove kod upale mišića, gihta, osteoartritisa… (4 RECEPTA)

 

Zahvaljujući lekovitim svojstvima višanja, i liker od višanja je višestruko dobar za zdravlje.
Naime, višnje zadržavaju svoja antioksidantska svojstva, tako da liker od višanja može da pomogne u jačanju imuniteta i u borbi protiv različitih virusa i infekcija.
U višnjama se nalaze vitamini A, C i E, kao i folna kiselina, a od minerala najviše ima magnezijuma, kalijuma i gvožđa. (Tekst se nastavlja ispod)
Zahvaljujući velikoj količini vlakana koja se nalaze u višnjama, ovaj liker blagotvorno deluje na sistem organa za varenje i pospešuje probavu. 
Ako redovo budete konzumirali ovaj liker, nećete više imati problema sa tvrdom stolicom, sa gasovima i nadutošću. 
Višnje poseduju i jaka antiupalna svojstva, pa se ovaj liker smatra korisnim za smanjenje bolova kod upale mišića, gihta i osteoartritisa.

Osim toga, višnje su poznate po tome što sadrže hormon koji reguliše san, pa ako budete uzimali samo jednu čašicu ovog likera dnevno nećete više imati problema sa nesanicom. 
U ovom slučaju čašicu likera od višanja je najbolje popiti neposredno pre spavanja. Dokazano je da višnje takođe smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, da poboljšavaju funkcije bubrega i da štite mozak.
Recept 1
Sastojci:
1,5 kg višanja
1 kg šećera
1 l rakije
Način pripreme:

Pripremite veću staklenu teglu i u nju stavite višnje sa košticama, a preko njih običan šećer. Nemojte mešati sastojke, ali zatvorite teglu i stavite je na sunce.
 Najbolje bi bilo da tegla stoji kraj prozora, kako bi se šećer u potpunosti rastopio i otišao na dno tegle. Nakon 10 dana, nalijte u teglu 1 l rakije, a najbolje bi bilo da koristite lozovaču. 
Zatvorite teglu i držite je na tamnom i hladnijem mestu oko nedelju dana. Nakon nedelju dana vaš liker je gotov, procedite ga i uživajte u njegovom neodoljivom ukusu. 
Preostale višnje možete sačuvati i koristiti ih kasnije za pripremu kolača.

Recept 2

Sastojci:

1 kg višanja sa košticama
1 kg šećera
1 l lozovače ili šljivovice
1 vanilin šećer

Način pripreme:

Najpre pomešajte kristal šećer sa vanilin šećerom, pa ređajte u veću staklenu teglu prvo red višanja, a onda red šećera, i tako do vrha tegle. Zatim, prelijte rakijom i zatvorite teglu, pa ostavite da stoji 4 dana na suncu. 
Za to vreme potrebno je povremeno promućkati teglu, kako bi se šećer rastopio. Nakon toga, procedite sadržaj iz tegle i vaš liker od višanja je gotov.

Recept 3

Sastojci:

2 kg višanja sa košticama
1 kg šećera
4 vanilin šećera
1 narezani limun
10-15 klinčića
2 štapića cimeta
1 koren svežeg đumbira
1,5 l rakije

Način pripreme:

Najpre operite višnje zajedno sa košticama, a limun izrežite na kriške. Ogulite koren đumbira i izrežite ga na komade. 
(Tekst se nastavlja ispod)
Stavite sve suve sastojke u teglu i prelijte ih rakijom, pa sve zajedno promešajte. Zatvorite teglu poklopcem i držite je 6 nedelja na sunčanom i toplom mestu. 
Za to vreme potrebno je povremeno mućkati sadržaj u tegli. Nakon 6 nedelja, trebalo bi da se šećer potpuno rastopio. Tada procedite liker i naspite ga u flaše koje ste prethodno sterilisali. 
Držite flaše na hladnom i tamnom mestu, a može i u frižideru.

Recept 4 (Liker od listova višnje)

Sastojci:

100 listova višnje
600 g šećera
1 l crnog vina

Način pripreme:

Ovaj recept se malo razlikuje od ostalih. Potrebno je samo u staklenoj tegli pomešati listove višnje sa crnim vinom i sa šećerom i ostaviti da tegla stoji 40 dana na suncu. 
Potrebno je svaki dan malo promućkati teglu, a nakon 40 dana sadržaj treba procediti i nasuti liker u čiste flaše.

Primjedbe