Gavez je ‘čudo’ od biljke za naše zdravlje: Evo šta sve liječi!

 

Svježi listovi i cvjetovi u proljeće preporučuju se kao namirnica za jačanje cijelog organizma i imunosustava.

Gavez je biljka za koju je poznato od davnina da pomaže kod raznih zdravstvenih problema, a jedini je prirodni lijek koji pomaže kod čukljeva i deformacije palca. (Tekst se nastavlja ispod)

Raste uz potoke na vlažnom tlu te na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja. 

Ljekovita biljka gavez može pomoći kod psorijaze, proširenih vena, deformacije palca, uganuća i iščašenja, reume i artritisa, bolova u leđima, rana, lomova i krvarenja, oteklina i ogrebotina, peruti, gihta.

Tinktura gaveza koristi se i za liječenje kožnih bolesti i tegoba pa je učinkovita u regeneraciji kožnog epitela u situacijama kada se mučite sa starom, naboranom kožom.

Svježi listovi i cvjetovi u proljeće preporučuju se kao namirnica za jačanje cijelog organizma i imunosustava. Korijen se bere u proljeće ili u ranu jesen, očišćen se suši na suncu ili na umjetnoj toplini.

List i cvijet beru se za vrijeme cvatnje, od svibnja do kolovoza, a korijen se skuplja u proljeće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i posuši, reže na komadiće i do kraja osuši na toplom mjestu.

Kako ga koristiti za liječenje?

Od gaveza se pripremaju čaj, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Pripravci od ove biljke ne smiju se držati u metalnim posudama.

Oblozi od gaveza

Pomiješajte nekoliko žličica osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. (Tekst se nastavlja ispod) 

Namažite pastu na platno i prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.

Mast od gaveza

Pomaže i ljudima i životinjama. Ako je primijenite odmah kod svježe rane, sprečava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka. 

Četiri do šest svježih, opranih korjenova sitno narežite i u oko 250 g ghee maslaca kratko prepržite, ostavite da stoji preko noći.

Idući dan zagrijte, procijedite kroz krpu i istisnite. Odmah napunite čiste plastične posude i čuvajte u hladnjaku. Trudnice ne bi trebale upotrebljavati gavez.

Primjedbe