Šta će se desiti u organizmu ako svaki dan pojedete po KRASTAVAC: Koristimo ga u SALATI, a nismo ni svjesni kakav efekat ima za naše ZDRAVLJE

 

Krastavci su puni vitamina, minerala i antioksidansima. Veoma dobra i korisna namirnica za celokupan organizam a i za samu kožu. Daju nam energiju i hidriraju maksimalno. 

Još od davnina su se koristili u Indiji, ne samo kao deo ishrane, već i tradicionalne medicine. Mnogima je ovo povrće sastavni deo svakog ručka, kao dodatak salati, ali mnogi nisu svesni koliko je korisno. (Tekst se nastavlja ispod)

Evo kako utiče na naš organizam ukoliko se redovno konzumira:

Pomaže u skidanju kilograma

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.

Ubrzava probavu

Krastavci sadrže vlakna, vitamine i visok udeo vode, a to pomaže vašoj probavi da bolje radi. Stoga, samo jedan krastavac može da reši probavne probleme.

Hidrira kožu i kosu

Krastavci su prepuni vode, te svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate ukupan nivo hidratacije tela, što je veliki plus za zdravlje. Osim toga, sadrže vitamine B i C , kao cink, a oni su ključni za lepu kožu. 

Puni su i kofeinske kiseline koja ima protivupalna svojstva, a fisetin u krastavacu pomaže u borbi sa prvim znacima starenja kože. B vitamini, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. 

Osim njih važni su i biotin i vitamin C koji ujedno sprečavaju privremeni gubitak kose i pojavu sedih.

Povoljno utiče na kardiovaskularni sistem i može da smanju nivo holesterola

Obiluje i kalijumom,magnezijumom i vitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. 

Vitamin K reguliše nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je s porastom krvnoga pritiska. Osim toga, ako ga reodvno jedete možete smanjiti nivo holesterola. (Tekst se nastavlja ispod)Jača kosti i zube

Krastavci sadrže minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa. Takođe, obiluju kalcijumom koji je zaslužan za jake zube i kosti.

Može da eliminiše loš zadah

Ukoliko konzumirate krastavac možete da zaboravite na žvakaće gume i na borbu sa neugodnim zadahom. Krastavac će osvežiti usnu duplju i zalečiće ranice. 

Stavite jedan isečen kolut krastavca na nepce i držite pola minuta, bakterije koje su odgovorne za neugodan dah biće eliminisane.

Primjedbe